Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kane & Lynch: Dead Men teszt

Annak idején (2007) azért vettem meg, mert egy másik kedvenc a Hitman készítői virítottak a játék borítóján (IO Interactive). Még csak nem is sejtettem, hogy mi vár rám azokban az időkben, hiszen a játék, a négy éves kora ellenére, még mindig a kedvenceim közé tartozik. Pedig nem egy tökéletes alkotás, csak hát kérem szépen olyan bődületes hangulata van, hogy képtelenség megunni!

Kane & Lynch: Dead Men (2007)

kane-004.jpg

Mindenről a zseniális rendező Michael Mann tehet! Ha nincs a két bitang jó akció-filmje a Collateral és a Heat, akkor talán ez a produktum el sem készül. Ha esetleg valaki nem tudná, a Dán fejlesztői gárda ebből a két filmből merített ihletett.
Szép számmal köszöntenek vissza a két film klasszikus jelenetei, viszont maga a játék is önálló életre kelt, ami elsősorban a két nem mindennapi figurának köszönhető.

kane-lynch-dead-men_20070723161428_4328_original.jpgAdam Marcus Kane, az áruló. Régebben egy óriás cégnek dolgozott konzultánsként, amely az egész világot behálózta, ahol piszok jól keresett, így nem voltak anyagi gondjai a szeretett családjának sem. Ám egy napon két éves kisfia megtalálta a pisztolyát, ami véletlenül elsült, és megölte a csöppséget. Kane élete innentől maga a pokol lett. Felesége elhagyta, ő pedig hat évig profi zsoldosként kezdett új életet. Mesterien elvégzett munkásságaira felfigyelt egy másik profi szervezett, a The 7, akik megkérték őt, csatlakozzon hozzájuk. Tizenhárom évig dolgozott nekik, a legkülönfélébb küldetéseket hajtotta végre, amikor az utolsót elrontja. Ezért a csoport törvényei szerint ő már egy halott ember, a többi The 7 tagnak meg kell keresnie, és ki kell iktatniuk az élők sorából. Kane sikeresen szökik meg előlük, ám a rendőrök elkapják, börtönbe kerül. Itt találkozik Lynch-el.

kane-lynch-dead-men-20071113041520854.jpgJames Seth Lynch, a gyilkos. Halálra ítélték, mivel az állam állítása szerint, a feleségét brutálisan meggyilkolta. Pedig szerette a feleségét, csak éppen az agresszív pszichés zavarait nehezen tudja kezelni, hiába szedd ellene tablettákat. A gyilkosság után a rendőröket ő hívta ki, viszont állítása szerint más ölte meg a feleségét, akit látott is elmenekülni a helyszínről, így a feltételezett gyilkos nyomába eredt. Kérdés, hogy ez csak Lynch borult elméje mondatta vele, vagy esetleg tényleg ő volt a brutális gyilkos, csak éppen a pszichés zavarai miatt rosszul emlékszik a dolgokra. A börtönben ismerkedett meg Kane-el. A rabszállítóból sikeresen megszöktették őket, persze nem véletlenül. Megint csak bűncselekményeket kell elkövetniük, csak innentől már párban kell dolgozniuk. Az egyik egy profi zsoldos, a másik egy pszichopata gyilkos. Két külön habitus, mégis remekül össze tudnak dolgozni, pedig időként elszabadul a pokol......
Bizony-bizony, időként olyan pokolbeli tűzharcba torkollik a játék, hogy az ember nem győzi az adrenalin szintjét a normál állapotba levinni. Már a nyitó képsorok is a Heat című film szellemében fogant, hiszen a nyílt utcán szabadítanak ki minket a rabszállító autóból, majd ebből a golyózáporos pokoli helyzetből kell magunkat a sztrádára kimenekíteni. Ha ez nem lenne elég, még egy bankrablást is végre kell hajtanunk, amitől a szívünk majd kiugrik a helyéből az adrenalin bombától, majd irány a Retomoto Tower felhőkarcolója, aminek a tetejéről kell behatolnunk az épületbe.

Majd ez előtt vár minket a Tokiói rendőrség és annak elit kommandója, milliónyi fegyver és tűzharc közepette. Menekülnünk kell a nyílt utcán, egymást vállvetve segítjük a társainkat, hiszen a menekülésre szánt furgon jó pár száz méterre vár minket, egy buszpályaudvar végállomásánál. Később már egy klubban találjuk magunkat, ahol megint tűzpárbaj alakul ki a hőseink és az ellenlábasaink között, ezzel is emlékeztetnek minket a játékkészítők a Colletaral című film zseniális klubbéli jelenetére, ahol Mr. Cruise a film zenéjének ritmusára szedte le egyesével a rá törő lúzereket.

kane-lynch-dead-men_20060824002410_2960_original.jpg

Nem szeretnék több jelenet király felidézni, inkább áttérnék az értékelésekre.
Grafikailag a cucc már 2007-ben is elavultnak számított. Nem tartozik a legszebbek közé, igaz különösebb gikszer nincs benne.
Viszont a hangzás már hihetetlenül profi lett. Az összes fegyver, golyó süvítés, robbanás, és utcai zaj, nagyon babán szólnak, igazi akció-mozit varázsolnak a szobánkba.
A történet szintén egyedülálló, nem a szokványos "mentsük meg a világot és az emberiséget" típust képviseli. Kőkemény bűnözői valóságot mutatnak be nekünk, ami ezidáig nem volt jellemző a videojátékok kínálatában.
A játékidő sajnos elég kurta lett, mindennel együtt max hat óra a produkció. Viszont coop-ban is jó móka, hiszen egyszerre ketten is végigvihetjük a játékot.
Az irányítás inkább darabos és nehézkes, kell egy kis idő amíg hosszá szokik a kezünk a kezeléshez.

Összegzés:
Ki ne szeretne egy profi bűnöző bőrébe bújni? Ezidáig mindig a jó oldalon szorongattuk a joystickot, most mi vagyunk a rosszfiúk, és ez valami eszméletlenül felemelő érzés! Az egész játék egy adrenalin bomba, úgy hat ránk mintha egy 10 pontos luxuskurva szívná ki belőlünk az "életet"! A játék hangulata gyakorlatilag végig az egekben van, a hibákat simán elfelejtjük amikor az első bűncselekményt hajtjuk végre. Megunhatatlan és zseniális, többszöri végigjátszásra csábítja az embert.

 

m1496950.jpg

+
-remek filmszerű történet
-rendkívül hangulatos elejétől a végéig
-adrenalin bomba
-király hanghatások
-hatalmas bejárható helyszínek
-remek párbeszédek
-zseniális karakterek

_
-nehézkes és darabos irányítás
-rövid játékidő
-a grafika lehetne szebb


8/10

 

 
 

 Statisztika

Online: 1
Összes: 18102
Hónap: 376
Nap: 8